Sarajevo, oktober 2022

Het verhaal
Bosnië en Herzegovina, april 1992; de vooravond van een wrede oorlog. De Bosnische Amir leeft samen met zijn Bosnisch-Servische vrouw Nada en hun dochter Lejla in een klein Bosnisch dorpje. Ze zijn goed bevriend met hun Bosnisch-Servische buren Milivoj, Sonja en hun dochter Vera. Het Servische nationalisme dreigt de sterke vriendschap tussen de twee gezinnen te breken, en zet zelfs de sterke band tussen Amir en zijn dochter op het spel. 
In de kern gaat de film over deze vader-dochter relatie, en hoe zij als gevolg van de oorlog langzaam uit elkaar groeien. Amir moet leren dat het idee van vrede in deze context niet langer houdbaar is, en moet zijn dochter in veiligheid zien te brengen op het moment dat verraad uit een onverwachte hoek komt.
Het maakproces
Na een lange research- en schrijfperiode is de préproductie in december 2022 van start gegaan. Denk aan het regelen van cast, crew, financiering, locaties, het maken van (draai)planningen en de visuele en auditieve vormgeving van de film. De draaiperiode zal in maart/april plaatsvinden. We gaan de film voor een deel opnemen in Nederland, en voor een deel in Bosnië. Daarna wordt de film in Nederland gemonteerd en zal deze in het najaar van 2023 in première gaan.

Srebrenica, oktober 2022

Sarajevo, oktober 2022

Motivatie van de regisseur
"Onze minister-president Mark Rutte heeft op 18 juni 2022 officieel excuses aangeboden aan Dutchbat III veteranen, 27 jaar na de val van Srebrenica. Dat is een goede zaak. De stem van de slachtoffers van de oorlog in Bosnië zelf blijft echter ondergerepresenteerd in Nederland. Wanneer ik met vrienden of familie spreek over wat daar gebeurd is tussen 1992 en 1995 weet bijna niemand er iets over te vertellen. Deze geschiedenis is tot kort geleden zelfs geen onderdeel geweest van het curriculum op Nederlandse scholen. Veel slachtoffers van deze oorlog, waarvan er veel in Nederland woonachtig zijn, zoeken naar erkenning en een stem om hun kant van het verhaal te vertellen.

Een theatervoorstelling over de genocide in Srebrenica inspireerde mij om de Joegoslaviëoorlog te onderzoeken en uiteindelijk deze film te maken. Ik heb verhalen uit de realiteit ingezet om de personages en scènes in het script vorm te geven. Voor mij als maker is dit de eerste keer dat ik een script schrijf vanuit het perspectief van iemand anders dan mijn eigen. Ik wil genuanceerde verhalen vertellen die er toe doen en het verdienen om verteld te worden. Verhalen die verder reiken dan de fictieve wereld van mijn films.
Een extreme context als de Joegoslaviëoorlog haalt zowel het beste als het slechtste in de mens naar boven. De confrontatie met onszelf, onze overtuigingen en morele waardes, is een fascinatie die mij motiveerde om dit conflict in al zijn complexiteit te onderzoeken, maar bovenal de mens erin te vinden. Als een filmmaker ben ik altijd gefascineerd door de psychologie van personages. Ik ga graag op zoek naar een verbinding tussen personages in een confronterende wereld, en conflict in contrast te zetten met romantiek. Hoe houdt men grip op zichzelf en zijn menselijkheid in tijden van crisis?"
- Brent Bosker
Volg ons op Instagram voor updates over het maakproces! @silentwaters.movie